over mij

Wie ik ben?

Esther Leeuwrik, geboren in 1981 in een winterse decembernacht in het puntje van Noord-Holland. Het was mooi daar, maar het leven riep me weg en via een omweg door het oosten van het land ben ik  neergestreken in Gouda, midden in het heerlijke Groene Hart.

En daar teken ik. Omdat ik graag dingen wil maken. Het fijnste is dat, als ik er iemand mee kan raken. Ik vind het mooi als wat ik maak iets losmaakt in degene die het bekijkt. Ontroering vind ik daarbij het allermooiste. Daar hoop ik altijd een beetje op.

Mijn belangrijkste inspiratiebronnen voor mijn illustraties zijn natuurlijk mijn drie kinderen. Zij leren mij wat verwondering is en wat het leven interessant en waardevol maakt en dat is wat ik graag wil vangen in mijn tekeningen. Ik houd daarbij van de eenvoud van het heel kleine dat vaak het grootste is in betekenis. Het schijnbaar onbeduidende.

Daarnaast haal ik ook inspiratie uit wat buiten is. De dingen, de dieren, de mensen, de natuur. Maar eigenlijk niet zozeer heel direct. Het gaat vooral om het gevoel, de beleving ervan. Vanuit die beleving ontstaan beelden.

Mijn tekeningen zijn meestal licht en luchtig, maar ik probeer ze wel betekenis mee te geven. Ik vind het mooi als een beeld gelaagd is, licht poëtisch en je veel kunt ontdekken als je langer kijkt. Dat hoeft niet heel hoogdravend, maar mag ook klein en subtiel zijn. Graag zelfs.

De meeste tekeningen die ik maak zijn bedoeld voor kinderboeken. Dat betekent dat ze ook gewoon mooi en aansprekend moeten zijn en dat ze dicht genoeg bij de beleving van kinderen moeten staan. Ik probeer ze daarbij de spontaniteit mee te geven, die bij kinderen past.

Wat ik wil?

Ik wil tekenen en zo een verhaal vertellen.

Ik werk primair voor verschillende uitgevers van kinderboeken, maar daarnaast maak ik ook redactionele illustraties of werk in opdracht voor particulieren. Onder het menu ‘portfolio’ zie je enkele voorbeelden van tekeningen die ik maakte.